dinsdag 24 juni 2014

Carsulae - niet te missen

Ik wil heel graag mijn ervaringen delen over de tocht die ik gisteren gemaakt heb, om de volgende reden: Casulae, waar deze blog over gaat, biedt voor elk wat wils. Vooral met kinderen is het een niet te missen avontuur, want die kunnen en mogen overal op klimmen, in het veld rennen en (als er niet teveel andere bezoekers zijn) schreeuwen wat ze willen zonder dat ze iemand storen.

Er staan – afgezien van één gevaarlijke plek – nergens bordjes met verboden of beperkingen. Dit betekent natuurlijk niet dat je niet op ze moet letten want ik raad niemand aan om van een 3 meter hoge muur te vallen, maar er zijn genoeg lagere gebouwen en stenen.


Tijdens je bezoek hangt de geur van de overal in het wild groeiende mentuccia voortdurend in de lucht. In de lente kun je misschien het geluk hebben om de schaapskuddes te zien, begeleid door de herders en hun hond. En als je tijdens je bezoek even wil uitrusten, staan er zitjes in de schaduw van de bomen.

Carsulae ligt vlakbij San Gemini. Als je de afslag neemt op de E45 en dan eerst richting San Gemini rijdt en vervolgens richting Cesi, kom je door de bordjes vanzelf op de parkeerplaats terecht. Vandaar is het een korte wandeling naar de kassa en het documentatiecentrum (en voor die paar kinderen die echt niet van klimmen en buitenspelen houden, is er ook nog een speelkamer met speelgoed).

Carsulae was een Romeins municipium, wat betekent dat de inwoner de burgerrechten van de Romeinen hadden, maar met een zelfbestuur onder gezag van Keizer Augustus. De stad lag aan de Via Flaminia, waarvan de resten de stad in tweeën delen.

Je kwam de stad binnen door de Boog van San Damiano. Oorspronkelijk waren er drie bogen, de middelste waarvan de resten te zien zijn diende voor voertuigen en deze werd geflankeerd door twee kleinere bogen voor voetgangers.

Ik ga niet elk gebouw bespreken want ten eerste kun je ze in elke toeristengids vinden, en ten tweede is het veel leuker om zelf te gaan kijken, maar noemenswaardig is de kerk van Cosmo en San Damiano. Deze dateert uit de 11e eeuw en is gebouwd op de resten van een ander gebouw dat naar schatting 1e of 2e eeuws voor Christus is.Een ander detail dat vermeldenswaard is, is één van de graftombes. De tombes behoorden vermoedelijk toe aan vooraanstaande burgers van Carsulae en in één van hen werd een loden kist gevonden met daarin het stoffelijk overschot van een jong meisje, met de gouden juwelen nog intact.

Andere interessante gebouwen zijn het Amfitheater, het Forum, de bassins die Carsulae van water voorzagen, Thermale Baden en een serie gebouwen die waarschijnlijk gediend hebben als winkel.


Zoals ik al zei, Carsulae heeft voor elk wat wils, maar als je moeilijk ter been bent zijn de voorzieningen beslist onvoldoende. Ik heb intussen de gemeente San Gemini aangeschreven om te zien of dat kan worden aangepast.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten