zondag 19 januari 2014

EVOO 2013

Ik heb eerder geschreven over de frantoi aperti maar als je hier in Umbrie bent in de herfst betekent dat ondergedompeld zijn in olijven, olie, vangnetten, bomen, rastrelli (harkjes), kisten en meer niet dan wel kom je mensen tegen in vlekkerige werkkleding. Je kan het gewoon niet vermijden.
(c) Monteolivo
Bijna elk dorpje heeft zijn frantoio, de molen, waar de plaatselijke kwekers hun olijven laten persen en een bruschetta van het vuur eten terwijl ze wachten, om de olio novello te proeven.
(c) Monteolivo
(c) Monteolivo
Een keer per jaar, om de minder gelukkigen te laten zien hoe het proces van olijven kweken tot plukken en in het vloeibare goud veranderen verloopt, worden de frantoi aperti (open molen dagen)georganiseerd. Je kunt dan olijfgaarden bezoeken, het interieur van de molens bekijken en de nieuwe olie en aanverwante artikelen proeven en kopen.(c) Monteolivo
De makkelijkste manier is om je in te schrijven voor een georganiseerde tour met een gids per bus, maar je kan ook je eigen keus maken en een of twee molens bezoeken. De laatste drie jaar ben ik naar Trevi gegaan om de Frantoio Olio di Trevi te bezoeken, want zij weten pas echt hoe je een feestje bouwt.(c) Monteolivo
Binnen kun je de fabriek bekijken en de machines horen en zien, en zien hoe de olie in blikken of flessen wordt gegoten.

Er draait een speciale video om het bovengenoemde proces te laten zien en er zijn diverse indrukwekkende oude werktuigen te bewonderen.


(c) Monteolivo
(c) Monteolivo
Er is een klein restaurantje waar je een wijntje of een klein gerecht tegen uiterst acceptabele prijzen kunt nuttigen en nadenken over je aankopen, want de nieuwe olie wordt verkocht in het kleine winkeltje aan de voorkant. Je kunt verschillende soorten olie kopen, olio famiglia, gefilterd of ongefilterd, olie met een smaakje, lichte olie en verschillende producten op basis van olijfolie, je verzint het maar. Ik heb daarover ook al geschreven.
(c) Monteolivo
Buiten is het altijd pret. Ik nam weer een bruschetta en bewonderde de kaasjes en worsten die verkocht werden.


(c) Monteolivo
Ik praatte nog even met wat mensen die ook genoten van de sfeer en de muziek van Alter Ego en een heleboel te zeggen hadden over olijven, maar over één ding waren we het eens: dit is EVOO* en het verdient alle vier de hoofdletters.

Als je in de gelegenheid bent: vandaag is de laatste dag, dus je kunt er nog heen, en grijp anders volgend jaar je kans. Zoals ik zei, je kan het gewoon niet vermijden..... want dit is wat we hier in Umbrie nou eenmaal doen.
(c) Monteolivo

 * Extra Vergine Olio di Oliva

Geen opmerkingen:

Een reactie posten