zondag 19 januari 2014

Paradijsje in Perugia

Zonder iets af te doen aan de bezienswaardigheden van de stad Perugia, wil ik het graag over één in het bijzonder hebben. Verstopt achter de San Pietro kerk ligt – zeer goed bijgehouden door de Agrarische Faculteit van de Universiteit van Perugia – de Orto Medievale (Middeleeuwse tuin).


Typisch voor die tijd is het ontwerp van de tuin gebaseerd op een heleboel symbolen. Ik ga ze niet allemaal onthullen, maar je kunt een plattegrond (1) vragen die beschikbaar is in diverse talen en goede uitleg biedt waardoor je ze allemaal kunt begrijpen en niets zult missen.

Het eerste, ovale gedeelte van de tuin vertegenwoordigt het Paradijs. In het ovaal bevinden zich drie cirkels, allemaal met een boom er in. De eerrste boom is de Albero della Vita (levensboom), in het midden, op een `berg` staat de Albero della Luce e della Scienza (boom van het licht en kennis).Vier kleine bronnen ontspringen aan de berg, water, wijn, melk en honing.De laatste cirkel bevat de Albero della Conoscenza del Bene e del Male (Boom der Kennis van Goed en Kwaad). Geen wonder dat dit een vijgenboom is.


Het midden van het Paradijs is verdeeld in twaalf gelijke stukken die de tekens van de Dierenriem symboliseren. Elk stuk bevat de kruidenplant die bij het Teken hoort.

Aan de andere kant van het Paradijs bereik je het Donkere Bos, de vertegenwoordiging van het Slechte, de Zonde. Tegelijk is het ook het Heilige Bos, met onder andere, de Boom der Perfectie, de Boom van de Geest en de Boom van het Heilige Kruis.


In de toren naast het Donkere Bos kun je een reconstructie bewonderen van het laboratoruim van een alchemist, voordat je het tweede deel van het Heilige Bos betreedt, waar de Boom der Gerechtigheid, de Boom van de Jeugd en nog veel meer reuzen regeren.

Als je uit het bos komt stap je de Tuin van de Gezondheid binnen die onderdak biedt aan veel medicinale kruiden, gevolgd door de Holistische Tuin met zijn aromatische planten. Daar symboliseren zeven kleine bassins de invloed van de sterren. Onder het zogenaamde Podium vind je een kleine grot met zuiverend water dat er vanuit twee kleine watervallen instroomt.Weer afdalend bereik je het Theatrum, gebouwd op de resten van een antieke fontein en een patio die overdekt is met wijnranken en rozen.Via een oude sarcofaag kom je weer terug bij de ingang. Het zou me niets verbazen als je net als ik alleen maar denkt `ik wil weer teruglopen.`
(1) Bron van de plattegrond `Il Giardino dello Spirito` (Alessandro Menghini)Geen opmerkingen:

Een reactie posten