zondag 19 januari 2014

Ondergronds Narni, een wens die uitkwam


Dit jaar in maart had ik eindelijk de kans om één van de dingen op mijn verlanglijstje te doen: Ondergronds Narni bezoeken.

Het is natuurlijk altijd een avontuur om af te dalen in de aarde. Laten we eerlijk zijn, wie heeft er nou niet gedroomd van ondergrondse grotten ontdekken en verborgen schatten te vinden? Maar ik verheugde me speciaal op het bezoek aan Narni Sotterranea, zoals de Italiaanse naam luidt, want ik had al over de geschiedenis gelezen en wist dat dit een interessant bezoek beloofde te worden.

Dat was het ook. Zodra in onze gids, Aroti Meloni, persoonlijk had ontmoet wist ik dat ze enthousiast en bevlogen is over alles dat met de ondergrondse ruimtes te maken had en het was duidelijk dat ze zeer deskundig is.

Ondergronds Narni onthult de resten van een oorspronkelijk klooster, de San Domenico, dat vernield werd tijdens de Tweede Wereldoorlog, en daarna vergeten werd dichtgroeide met vegetatie. Tot 1978, toen een groep jonge speleologen – allemaal minderjarig – de ingang ontdekte, daarbij geholpen door een oude man die er een groententuin had.
(c) Narni Sotterranea - all rights reserved

In 1994 werden de ruimtes toegankelijk voor publiek. De eerste ruimte is een voormalige kerk uit de 12e eeuw, gedecoreerd met prachtige fresco´s. De oorspronkelijke naam was Sant´Angelo, de aartsengel Michael, wiens portret weergegeven wordt op een fresco aan de linkerkant.
In de tweede ruimte bevindt zich een Romeinse put in goede staat, waarin het regenwater werd opgevangen. Verder zijn er twee instrumenten uit de Romeinse tijd te zien, één bedoeld als landmeter om rechte wegen mee te bouwen, het tweede mat de hoogteverschillen van de bodem zodat aquaducten konden worden aangelegd. Het aquaduct Formina di Narni, met een lengte van 13 kilometer, is op die manier geconstrueerd.
Na deze twee kamers werd de geschiedenis wat duisterder. In de derde kamer waren allerlei folterinstrumenten uitgestald die zijn gebruikt door de Inquisitie. Uit documenten die bij toeval gevonden zijn in het Trinity College in Dublin, aangevuld met onderzoek uit de archieven van het Vaticaan blijkt de bevestiging dat de ruimten inderdaad voor de Inquisitie waren. Eén van de documenten die gevonden werden bevat het volledige procesverslag van Domenico Ciabbocchi, een man uit Todi die veroordeeld was voor bigamie (klik hier om het hele verhaal te lezen, in het engels).
(c) Narni Sotterranea - all rights reserved

De laatste ruimte was de kerker. De muren en het plafond vertellen het interessante maar trieste verhaal van een gevangene die er maanden zat opgesloten. Hij doodde te tijd met het krassen van inscripties in de muren en slaagde erin om verschillende kleuren te gebruiken door het steenpoeder te mengen met urine. De arme man gebruikte veel symbolen, waaronder de cijfers 4, 3 en 7, die respectievelijk de aarde, een driehoek als symbool voor de Opstanding en God aanduiden. Andere vaak voorkomende symbolen zijn duiven, die de Vrede weergeven, maar door een dunne draad aan een boom toch gevangen gehouden worden.
(c) Narni Sotterranea

En... en komt een rij cijfers voor, 7-24-42-70 . Er zijn veel theorieen over de betekenis ervan, maar tot nu toe is er niet één met zekerheid bewezen. Misschien kun jij het raadsel oplossen?

Het mag duidelijk zijn dat al mijn verwachtingen waarheid werden bij dit bezoek. Ik raad dan ook sterk aan zelf te gaan kijken, want er is veel meer te vertellen, te beleven en herbeleven in Ondergronds Narni.
(en dan heb ik nog niet eens over Bovengronds Narni verteld).Ondergronds Narni is het hele jaar open. Voor openingstijden, reserveringen, routebeschrijving en meer informatie: www.narnisotterranea.it


Geen opmerkingen:

Een reactie posten